Søk i denne bloggen

fredag 3. februar 2012

RSS

RSS (vanligvis skrevet ut som Really Simple Syndication), også kalt «levende bokmerker» eller «nyhetsmating», er en ordning der en nettleser på en datamaskin henter nyheter eller annet materiale fra Internett fortløpende og automatisk. RSS er en XML-dialekt basert på RDF (Resource Description Framework) som brukes for å videreformidle utdrag av innhold fra en nettside som oppdateres jevnlig

Vanlig bruk

RSS er et enkelt XML-basert filformat som ofte brukes for å abonnerenyhetsbaserte nettsteder. Ved å tilby RSS gir nettstedet brukerne et standardisert format som kan brukes i mange forskjellige RSS-lesere.
En RSS-leser, eller aggregator, kan sjekke brukerens abonnementsliste og vise de kildene som har nye eller oppdaterte artikler. Det er i dag vanlig å finne RSS-støtte både på små og store nettsteder. Noen nettsteder lar deg velge mellom RSS og Atom-formatet, andre tilbyr bare ett format.
Det finnes RSS-lesere for de fleste plattformer, og i tillegg finnes det flere nettbaserte RSS-lesere, som Bloglines eller Google Reader. Flere moderne nettlesere som Internet Explorer 7 fra Microsoft, Opera fra Opera Software og Firefox fra Mozilla Foundation har innebygget støtte for RSS. I tillegg finnes det diverse programmer som oversetter RSS til e-post eller NNTP (news-format).
Det finnes også flere søkemotorer som indekserer RSS. Man kan også abonnere på søk.
På mange websider er nyhetsmatinger (RSS/Atom) typisk indikert med «Subscribe», en oransje firkant med XML i, a feed icon, eller med bokstavene XML eller RSS. Mange nyhetsaggregatorer tilbyr knapper man kan legge til i nettleseren for å abonnere på nye kilder på en enkel måte.

Blogging

En blogg (som er en forkortelse av ordet weblog) er en form for dagbok eller nyhetsbrev på nettet. Her kan du alene eller sammen med en gruppe skrive korte eller lange innlegg om hva som helst. Noen blogger om seg selv og sitt liv, mens andre blogger om rent faglige ting. Ikke sjelden kombineres det faglige og det personlige i en blogg. Bloggens form er enkel og rask og innleggene i en blogg blir derfor i en uformell og personlig stil.

En blogg kan beskrives som en enkel hjemmeside. Du kan opprette innlegg i form av tekst, bilder, videor osv. Innleggene vises kronologisk med de nyeste først. Det er gratis å opprette en blogg, og du kan velge om din blogg bare skal vises for spesielt interesserte eller være åpen for alle. Hvis du oppretter en blogg kan du også invitere andre til å være bidragsytere.

Når du oppretter en blogg kan du velge om du vil at andre skal kunne kommentere dine innlegg. Det anbefales å åpne for dette, fordi en av fordelene og gledene ved å ha en blogg er å kommunisere med andre og får tilbakemelding på det man skriver.

På Blogger kan du lage din egen blogg på en enkel og rask måte.

Dette har alle allerede gjort: Opprett en konto, Navngi din blogg, Velg en mal

torsdag 2. februar 2012

Hva er web 2.0?

Web 2.0 er et begrep som brukes om ulike teknologier på internett, som alle kjennetegnes av de samme trekkene.

Web 2.0 er sosialt, brukerne av de ulike tjenestene lenkes, man kommuniserer og interagerer, det er brukeren selv som skaper innholdet og deler og samarbeider med de andre brukerne. Form og innhold er løsrevet fra hverandre, noe som gjør gjenbruk mulig, for eksempel ved å kombinere ulike typer tjenester. Dette kalles mashups. Et annet kjennetegn på 2.0 er at alt er i stadig utvikling, tjenestene endres, blir bedre og dette kalles BETA.

4 konsepter bygger hovedstrukturen i web 2.0 :


Nettet som plattform. 2.0 foregår på nettet! Før måtte man laste ned programvaren til egen PC, nå jobber man direkte på nettet.
Ajax, en gruppe ulike teknologier, bl.a. XML, som gjør sidene raskere, mer interaktive og brukervennlige. Informasjonen kommer til deg ved hjelp av RSS/Feed, innhenting av informasjon forenkles.
Sosiale nettverk. Kollektiv intelligens, som skapes ut fra samarbeid og konkurranse mellom mange individer, en intelligens som på et vis lever sitt eget liv. Brukerne skaper innholdet, legger inn egne bilder, tekster, meninger, og bruker om igjen andres bilder, tekster og meninger.
Folksonomi, brukergenererte taxonomier, det at en gruppe mennesker samarbeider om å organisere informasjonen i ulike kategorier, ved hjelp av tagger. The tag cloud er en viktig del av dette.

(Illustrasjon: Markus Angermeier)

Les mer om Web 2.0 i Wikipedia.
Ved å gå igjennom de 23 tingene i denne bloggen blir du kjent med ulike web 2.0-teknologier, slik at dette abstrakte begrepet blir mer konkret. Se først på de gode vanene for livslang læring og les videre informasjonen om programmet som finnes her på bloggen.

Lær de 7 1/2 gode vaner for livslang læring:
1. Bestem deg for hva ditt mål er, og legg en plan for å nå det.
2. Ta ansvar for egen læring.
3. Se på problemene som utfordringer du kan lære av.
4. Ha selvtillit til deg selv og din læringsprosess.
5. Lag en verktøyboks med dine hjelpemidler, bøker, nettsider, venner, teknologier.
6. Bruk teknologien til noe nyttig for deg.
7. Lær og lær av hverandre.
7 1/2. Lek!